Radboud University Nijmegen (Netherlands)
Autism Policies

Welkom

Welkom op de Nederlandse pagina van het ‘Preschool Brain Imaging and Behaviour Project’, in het kort: PIP!

Wij zijn op zoek naar kinderen tussen de 2,5 en 4,5 jaar die zich op gemiddelde wijze ontwikkelen, kinderen tussen de 3 en 4,5 jaar met een vermoeden of diagnose van autisme en/of ontwikkelingsachterstand en kinderen tussen de 4 en 5,5 jaar met een vermoeden of diagnose van ADHD.

Waar gaat het onderzoek over?

Met dit onderzoek willen we de verschillen in hersenontwikkeling en gedrag bij een grote groep jonge kinderen in kaart brengen. Dit doen we om vervolgens beter te begrijpen wat de impact van deze verschillen is op de ontwikkeling van een kind, zoals merkbaar is bij autisme, ADHD, en een ontwikkelingsachterstand.

Dit onderzoek maakt deel uit van een groot Europees onderzoeksproject en wordt in totaal in vijf onderzoekscentra binnen Europa uitgevoerd om zo tot een grote groep kinderen met verschillende achtergronden te komen. We hopen dat de resultaten van dit onderzoek in de toekomst kunnen helpen bij een vroegere diagnose en betere ondersteuning en begeleiding voor kinderen met variaties in de ontwikkeling.

 Wat houdt deelname in?

Deelname aan het PIP-onderzoek bestaat uit het invullen van vragenlijsten en drie fysieke dagdelen op het Radboud onderzoekscentrum in Nijmegen, verspreid over twee of drie bezoeken.

Tijdens de bezoeken zullen we naast een gedragstest een ontwikkelingstest afnemen om te kijken naar de vaardigheden van het kind, onder andere op het gebied van taal en fijne motoriek, en zullen we interactieve (tablet)spelletjes spelen om naar het gedrag en de cognitieve vaardigheden te kijken. Verder zullen we de oogbewegingen volgen (eye-tracking) en de hersenactiviteit meten (EEG) terwijl het kind naar filmpjes kijkt. Naast deze metingen is er nog een optie om speeksel af te geven voor genetische analyses. 

Tot slot willen we graag een hersenscan (MRI) tijdens natuurlijke slaap maken, waarvoor we  ouder en het kind vragen om op een avond naar ons toe te komen. Een hotelovernachting wordt verzorgd bij een grote reisafstand. MRI is veilig en niet-invasief. Een MRI-scan is alleen mogelijk indien het kind geen metaal in het lichaam heeft (bijvoorbeeld pinnen of implantaten na een operatie) vanwege de magnetische werking van de scanner. Tijdens het maken van de scan mag de ouder het kind blijven en is het van belang dat het kind 45 minuten in slaap blijft.

Deze metingen en vragenlijsten zouden we een jaar later graag nog eens af willen nemen en twee jaar later vragen we om nog één laatste keer de vragenlijsten in te vullen om zo een goed beeld van de ontwikkeling van het kind te kunnen krijgen. Voor elk van de drie onderzoeksmomenten wordt er apart om toestemming voor deelname gevraagd. Bij kinderen met ADHD vervalt het eerste onderzoeksmoment.

Wat is de vergoeding?

Achteraf krijgen deelnemende gezinnen een vergoeding en een rapportage van de ontwikkelingstesten die we afnemen. Ook zullen de reis- en parkeerkosten vergoed worden en mag het kind na afloop van het onderzoek een cadeautje uitzoeken.

Waar is het?

Het onderzoek vindt plaats bij het Baby & Child Research Center en het Donders Center for Cognitive Neuroimaging van het Radboud in Nijmegen.

Interesse in deelname?

Lijkt het u als ouder leuk om met uw kind mee te doen aan dit onderzoek of wilt u vrijblijvend meer informatie ontvangen? Stuur dan een mailtje naar pip@donders.ru.nl

Contact het team:

Email: pip@donders.ru.nl

Bekijk hier een kort filmpje voor kinderen over MRI:

Het PIP onderzoeksteam:

Anouk Dykstra

Anouk Dykstra

Onderzoeksassistent

Hoi, ik ben Anouk! Ik werk als onderzoeksassistent bij het PIP onderzoek. Indien u geïnteresseerd bent in het onderzoek zal ik contact met u opnemen om eventuele vragen te beantwoorden en te bepalen of uw kind kan deelnemen. Ook ben ik betrokken bij het uitvoeren van verschillende taken die plaats vinden op de dagen dat u het onderzoeksinstituut bezoekt. Ik kijk er naar uit jullie te ontmoeten!

Jan Buitelaar

Jan Buitelaar

Professor en Hoofdonderzoeker

Ik ben kinderpsychiater en de hoofdonderzoeker van PIP bij het Radboudumc, en het Donders Instituut in Nijmegen.  Mijn onderzoek richt zich op het beter begrijpen van de cognitieve en biologische processen die ten grondslag liggen aan ontwikkelingsstoornissen als autisme en ADHD. Uiteindelijk doel is de diagnostiek en behandeling van deze aandoeningen te verbeteren.

Viola Hollestein

Viola Hollestein

PhD Student

Hoi, ik ben Viola. Ik werk als PhD student op verschillende projecten over autisme, waaronder PIP. Bij de PIP studie ben ik betrokken bij de MRI scan, ik hoop jullie daar te zien! Ik kom uit Zweden en spreek nog niet heel goed Nederlands, maar ik ben het aan het leren dus praat gerust Nederlands tegen mij!

Sanne Kluin

Sanne Kluin

Onderzoeksassistent

Hi, ik ben Sanne en ik werk hier als onderzoeksassistent aan het PIP onderzoek. Het zou dan ook kunnen dat we met elkaar in contact komen over het onderzoek, als u en uw kind daarin geïnteresseerd zijn. Daarna kunt u mij ook tegenkomen op de onderzoeksdagen. Hier neem ik namelijk verschillende meetingen af. Hopelijk spreken of zien we elkaar binnenkort!

Johanna Harder

Johanna Harder

Onderzoeksassistent

Hallo! Ik ben Johanna. Als onderzoeksassistent kunt u mij aan de telefoon krijgen als we samen kijken of en wanneer uw kind aan het PIP onderzoek kan meedoen. Daarnaast zult u mij ook tegenkomen tijdens de onderzoeksdagen waarop we de verschillende metingen doen om de neurologische en gedragsmatige ontwikkeling van uw kind in kaart te brengen. Misschien gaan we elkaar nog eens zien!

Kim Lamers

Kim Lamers

Onderzoeksassistent

Hey, ik ben Kim! Ik werk als onderzoeksassistent aan het PIP onderzoek. Ik ben betrokken bij het afnemen van de verschillende metingen die we tijdens onderzoeksdagen gezamenlijk zullen doorlopen. Ik hoop u daar te ontmoeten!

Lucas Geelen

Lucas Geelen

Onderzoeksassistent

Ik ben Lucas en ik werk als onderzoeksassistent mee aan het PIP project. Als onderzoeksassistent ben ik voornamelijk betrokken bij het maken van hersenscans met een MRI, dus wellicht zult u me daar tegenkomen!

Manon Krol

Manon Krol

Postdoctoraal onderzoeker

Ik ben Manon en werk als post-doc aan het PIP onderzoek. Ik ben erg geïnteresseerd in het verband tussen de gedragsmatige en neurologische ontwikkeling van kinderen. Tijdens de bezoeken aan ons onderzoekscentrum zal ik aanwezig zijn bij verschillende onderdelen.

Marije Mars

Marije Mars

Onderzoeksassistent

Hoi, ik ben Marije! Als onderzoeksassistent bij het PIP onderzoek neem ik contact op met ouders voor een afspraak en help ik met verschillende taken tijdens de onderzoeksdagen. U zou mij dus tegen kunnen komen tijdens een onderzoeksdag of wanneer ik telefonisch contact met u opneem.

Sabine Hunnius

Sabine Hunnius

Professor en Hoofdonderzoeker

Ik ben directeur van het Baby and Child Research Center en hoogleraar aan de Radboud Universiteit in Nijmegen. Mijn onderzoek richt zich op de sociale en cognitieve ontwikkeling van jonge kinderen. Samen met Michiel van Elk publiceerde ik het populairwetenschappelijke boek Het babybrein (2018, Prometheus).