Radboud University Nijmegen (Netherlands)
Autism Policies

Welkom

Welkom op de Nederlandse pagina van het ‘Preschool Brain Imaging and Behaviour Project’, in het kort PIP!

Wij zijn opzoek naar kinderen tussen de 2,5 en 4,5 jaar die zich op gewone wijze ontwikkelen, kinderen tussen de 3 en 4,5 jaar met een autismespectrumstoornis (ASS) diagnose of een vastgestelde ontwikkelingsachterstand en kinderen tussen de 4 en 5,5 jaar met een ADHD diagnose.

Waar gaat het onderzoek over?

Met dit onderzoek willen we de verschillen in hersenontwikkeling en gedrag bij een grote groep van jonge kinderen in kaart brengen om vervolgens beter te begrijpen wat de impact van deze verschillen is op het ontstaan van ontwikkelingsstoornissen, zoals ASS, ADHD en een ontwikkelingsachterstand.

Dit onderzoek maakt deel uit van een groot Europees onderzoeksproject en wordt in totaal in vijf onderzoekscentra binnen Europa uitgevoerd om zo tot een grote groep kinderen met verschillende achtergronden te komen. We hopen dat de resultaten van dit onderzoek in de toekomst kunnen helpen bij een vroegere diagnose en betere behandeling voor kinderen met ontwikkelingsstoornissen.

Wat houdt deelname in?

Deelname aan het PIP onderzoek bestaat uit het invullen van online vragenlijsten, wat u thuis kunt doen wanneer dat voor u uitkomt, en 3 dagdelen op het Radboud onderzoekscentrum in Nijmegen, verspreid over 2 of 3 bezoeken. Tijdens de bezoeken zullen we ontwikkelingstesten afnemen om te kijken hoe ver uw kind is op o.a. het gebied van taal en fijne motoriek en zullen we interactieve (tablet)spelletjes spelen om naar zijn/haar gedrag en cognitieve vaardigheden te kijken. Verder zullen we zijn/haar oogbewegingen volgen (eye-tracking) en de hersenactiviteit meten (EEG) terwijl hij/zij naar filmpjes kijkt. Tot slot willen we graag een hersenscan (MRI) tijdens natuurlijke slaap maken, waarvoor we jullie vragen om op een avond naar ons toe te komen. Een hotel overnachting wordt verzorgd als jullie van ver moeten komen. MRI is veilig en niet-invasief zo lang uw kind geen metaal in zijn/haar lichaam heeft (bijvoorbeeld pinnen of implantaten na een operatie) vanwege de magnetische werking van de scanner. Tijdens het maken van de scan mag u bij uw kind blijven en is het van belang dat hij/zij 45 minuten in slaap blijft. Naast deze metingen is er nog een optie om speeksel af te geven voor genetische analyses.

Deze metingen en vragenlijsten zouden we een jaar later graag nog eens af willen nemen en twee jaar later willen we u vragen om alleen nog eens de online vragenlijsten in te vullen om zo een goed beeld van de ontwikkeling van uw kind te kunnen krijgen. Voor ieder van de drie onderzoeksmomenten wordt er apart om toestemming voor deelname gevraagd. Bij kinderen met ADHD vervalt het eerste onderzoeksmoment.

Wat is de vergoeding?

Voor deelname krijgt u een vergoeding en een rapportage van de ontwikkelingstesten die we afnemen. Ook zullen uw reis- en parkeerkosten vergoed worden en mag uw kind na afloop van het onderzoek een cadeautje uitzoeken.

Waar is het?

Het onderzoek vindt plaats bij het Baby & Child Research Center en het Donders Center for Cognitive Neuroimaging van het Radboud in Nijmegen.

Interesse in deelname?

Lijkt het u leuk om met uw kind mee te doen aan dit onderzoek of wilt u vrijblijvend meer informatie ontvangen? Stuur dan een mailtje naar pip@donders.ru.nl. Graag uw telefoonnummer in de e-mail vermelden, zodat we contact met u op kunnen nemen om het onderzoek door te spreken en om uw eventuele vragen te kunnen beantwoorden.

Contact het team:

Email: pip@donders.ru.nl

 

Bekijk hier een kort filmpje voor kinderen over MRI:

Het PIP onderzoeksteam:

Anouk Dykstra

Anouk Dykstra

Onderzoeksassistent

Hoi, ik ben Anouk! Ik werk als onderzoeksassistent bij het PIP onderzoek. Indien u geïnteresseerd bent in het onderzoek zal ik contact met u opnemen om eventuele vragen te beantwoorden en te bepalen of uw kind kan deelnemen. Ook ben ik betrokken bij het uitvoeren van verschillende taken die plaats vinden op de dagen dat u het onderzoeksinstituut bezoekt. Ik kijk er naar uit jullie te ontmoeten!

Eline van Petersen

Eline van Petersen

Onderzoeksassistent

Hoi! Ik ben Eline. Met mij zult u als ouder aan het begin van het onderzoek telefonisch contact hebben om het onderzoek door te spreken en om te kijken of u met uw kind mee zou kunnen doen. Ook tijdens de onderzoeksdagen zullen wij elkaar tegenkomen, want ik zal betrokken zijn bij de afname van verschillende metingen. Hopelijk spreken wij elkaar binnenkort!

Jan Buitelaar

Jan Buitelaar

Professor en Hoofdonderzoeker

Ik ben kinderpsychiater en de hoofdonderzoeker van PIP bij het Radboudumc, en het Donders Instituut in Nijmegen.  Mijn onderzoek richt zich op het beter begrijpen van de cognitieve en biologische processen die ten grondslag liggen aan ontwikkelingsstoornissen als autisme en ADHD. Uiteindelijk doel is de diagnostiek en behandeling van deze aandoeningen te verbeteren.

Jill Naaijen

Jill Naaijen

Postdoctoraal onderzoeker

Hoi, ik ben Jill! Ik ben een post-doc bij het Donders Instituut in Nijmegen en ben betrokken bij verschillende studies naar autisme. Bij de PIP-studie werk ik vooral mee tijdens de MRI sessie; ik kijk ernaar uit jullie daar te ontmoeten.

Kim Lamers

Kim Lamers

Onderzoeksassistent

Hey, ik ben Kim! Ik werk als onderzoeksassistent aan het PIP onderzoek. Ik ben betrokken bij het afnemen van de verschillende metingen die we tijdens onderzoeksdagen gezamenlijk zullen doorlopen. Ik hoop u daar te ontmoeten!

Manon Krol

Manon Krol

Postdoctoraal onderzoeker

Ik ben Manon en werk als post-doc aan het PIP onderzoek. Ik ben erg geïnteresseerd in het verband tussen de gedragsmatige en neurologische ontwikkeling van kinderen. Tijdens de bezoeken aan ons onderzoekscentrum zal ik aanwezig zijn bij verschillende onderdelen.

Sabine Hunnius

Sabine Hunnius

Professor en Hoofdonderzoeker

Ik ben directeur van het Baby and Child Research Center en hoogleraar aan de Radboud Universiteit in Nijmegen. Mijn onderzoek richt zich op de sociale en cognitieve ontwikkeling van jonge kinderen. Samen met Michiel van Elk publiceerde ik het populairwetenschappelijke boek Het babybrein (2018, Prometheus).

Viola Hollestein

Viola Hollestein

PhD Student

Hoi, ik ben Viola. Ik werk als onderzoeksassistent op verschillende projecten over autisme, waaronder PIP. Bij de PIP studie ben ik betrokken bij de MRI scan, ik hoop jullie daar te zien! Ik kom uit Zweden en spreek nog niet heel goed Nederlands, maar ik ben het aan het leren dus praat gerust Nederlands tegen mij!